Bilgi bankası
Bilgi Bankası
Özürlü Çalıştıran İşveren Teşviki
Gönderen Tutku Kılınçkıran on 16 January 2014 04:15 PM

II. ÖZÜRLÜ ÇALISTIRAN İSVERENLERİN TESVİKİ

Yasal Dayanak : 5763 sayılı İs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değisiklik Yapılması Hakkında Kanun (RG: 26.05.2008, Sayı: 26887)
Yürürlük Tarihi : 01.07.2008 - Süresiz
SGK Genelgesi: 2008/77 (19.08.2008): Özürlü sigortalıların istihdamına iliskin isveren hissesi prim tesviki

İçerik:

Özel sektör isverenlerince çalıstırılan ve 5510 sayılı Kanuna tabi özürlü sigortalılar ile 5378 sayılı Özürlüler Hakkında Kanunun 14. maddesinde belirtilen korumalı isyerlerinde çalıstırılan sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait isveren hisselerinin tamamı Hazinece karsılanmaktadır. 

Kontenjan fazlası özürlü çalıstıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıstıran isverenlerin bu sekilde çalıstırdıkları her bir özürlü için, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait isveren hisselerinin ise yüzde 50’si Hazinece karsılanmaktadır.

Logo İnsan Kaynakları Ürünlerinde Özürlü Tesviğinin Uygulanması

1. Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi raporlaması ve sicil kartında seçebilmek için indirim kanunu numarası Ayarlar/Tip Tanımları/SGK İndirim Kanunları bölümünden kaydedilmelidir. 

SGK Genelgesine göre: Aynı il sınırları içinde elli veya daha fazla sigortalı çalıstıran isyeri isverenlerince, kontenjan dahilinde çalıstırdıkları özürlü sigortalılar için 14857 sayılı Kanun türü, kontenjan fazlası olarak çalıstırdıkları özürlü sigortalılar için 54857 sayılı Kanun türü, 

Korumalı isyeri isverenlerince, 14857 sayılı Kanun türü, 

Özürlü sigortalı çalıstırmakla yükümlü olmayan isverenlerce ise, 54857 sayılı Kanun türü, seçilmek suretiyle, Kurumumuza gönderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle uygun Kanun türü Ayarlar/Tip Tanımları/SGK İndirim Kanunları bölümünden tanımlanmalıdır.

2. İndirimden yararlanacak personelin; Sicil Kartı/Bordro Bilgileri/Tabilikler bölümünden “İndirim kanunu” ve “İstihdam Yasası” seçenekleri seçilmelidir. İndirim Kanunu bölümünde 1. Maddede belirtilmis ve açılmıs olan Đndirim Kanunu seçilmelidir. İstihdam Yasası bölümünde ise isyerinin kriterlerine göre dahi olacağı istihdam oranı %50 ya da %100 (Hazine) seçilmelidir.

3. İlgili indirim; puantaj kartı hesaplar penceresinde “Hazinece karsılanacak isveren primi” bölümünde listelenir. Personelin indirim oranının %100 olduğu duruma göre hesaplama örneği su sekilde olacaktır : Asgari Ücret * SSK Đsveren Prim Oranı* İndirim Oranı(%100)

4. Sicil kartında seçilmiis indirim kanunu bilgisine gore ilgili sicil Aylık Prim ve Hizmet Belgesi asağıdaki sekilde listelenecektir.

(4 oy)
Bu makale yararlı
Bu makale yararlı değil

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
CAPTCHA Doğrulama 
 
Lütfen resimde gördüğünüz karakterleri aşağıdaki kutucuğa girin. Bu otomatik kayıt ve form gönderilerini engellemek için gereklidir.