Bilgi bankası
Bilgi Bankası
Kayıt Numaralama
Gönderen Tutku Kılınçkıran on 17 January 2014 05:31 PM

Kayıt Numaralama

Olusturulacak sablon yardımıyla, sicil kartlara verilen numaraların özellestirilmesi ve izlenebilirliğinin kolaylastırılması sağlanmıstır. Bu özellik TB, Bordro ve IK ürünlerimizde bulunmaktadır..

Sistem İsletmeni / Dosya / Kayıt Numaralama / Kayıt Numaralama Sablonları bölümünden kod girisi yapılabilmektedir. Bu giris hem Nümerik hem de Alfanümerik olabilmektedir.

Kayıt Numaralama Seçeneğinde Standart Kayıt Numaralarını Olustur seçildiği taktirde standart numaralar olusturulmaktadır. Bu durumda Aktif Çalısma Alanı için Standart sablonlar olusturulabilir.

Kayıt Numaralama Sablonları:
İlgili bölümde Sağ click mensünde Ekle seçeneği ile istenilen kod yapısı olusturulabilir.

Sicil numaralarının, personelin bağlı olduğu Kurum ve İsyeri numarasına göre olusturulması, yani Sicil numaralarımızın ilk 3 hanesi Firma numarası, sonraki 4 hane isyeri numarası ve sonrada sicil kod numarasının gelmesini istiyoruz.
Bu durumda yeni bir sablon tanımı yapmamız yada olusturduğumuz standart sablon üzerinde düzenleme yapmamız gerekmektedir.

Öncelikle Genel bölümünde;

Baslangıç Numarası
İlk sicile verilebilecek numara girilmelidir. Yani olabilecek ilk firma numarası ve ilk isyeri numarası ardından da olabilecek ilk sicil numarası tanımlanmalıdır.
Bitis Numarası
Son sicile verilebilecek numara girilmelidir. Yani olabilecek son firma numarası ve son isyeri numarası ardından da olabilecek son sicil numarası tanımlanmalıdır.
Geçerlilik Tarihleri
Sablonun geçerlilik baslangıç ve bitis tarihi belirlenir.
Sıralama
Numaraların sılamasının nasıl yapılacağı belirlenir.
Son Numara
Sistemde kayıtlı son sicil numarası otomatik olarak bu bölüme yansır.
Organizasyonel seçenekler ve kullanıcı seçenekleri; Sablonun kullanılacağı kurum, isyeri, kullanıcı gibi filtrelerin belirlendiği bölümdür.

Numara Bölümleri

Bu bölümde tanımlamıs olduğumuz formatı programın anlayabileceği bir sekle dönüstürmeliyiz.

Baslangıç ve Bitis Numarası kısmında girmis olduğumuz her karakteri programa tanıtmamız gerekmektedir.
İlk karakter Firma numarası olduğu için Türü Sabit, Uzunluğu Firma kodu olarak verilebilecek karakter sayısı, Özellik Firma olarak belirlenir.
İkinci karakter İsyeri numarası olduğu için Türü Sabit, Uzunluğu Đsyeri kodu olarak verilebilecek karakter sayısı, Özellik İsyeri olarak belirlenir.
Fis numarasının son 8 karakteri yani sil kodu ise 00000001’den baslayıp 99999999’da son bulacaktır.
Baslangıç ve Bitis numaraları girilir. Türü ise Artırımlı olmalıdır ki Kurum-Đsyeri numarasından sonra numara otomatik olarak arttırılabilsin.

Sablon tanımından sonra Sicil Bölümünde ilk eklediğimiz sicil kartına belirlediğimiz sablona göre numara verilecektir.

Görüleceği üzere Fis Numarası 001000100000001 olarak geldi. Bu sicil kartı kaydedilip yeni bir tane eklendiğinde 001000100000002 olarak gelecektir.

Sicil kartı eklendiğinde öndeğer olarak gelen firma ve isyeri koduna göre numaralandırma yapılmaktadır. Kart üzerinde Kurum veya Đsyeri değistirildiğinde Sicil numarası bölümünde sağ mouse seçeneklerinden Numara Ver ile yeniden kod ataması yapılmalıdır.

Kullanıcı ihtiyacına göre sablon değisik sekillerde tanımlanabilir, Firma numarası yerine Firma adı veya sabil bir karakterinde gelmesi sağlanabilir.

Kayıt Numaralama Sablon Tanımları için Detaylar:

“MEVCUT NUMARA”

Kayıt numaralama sablonlarında alfabetik ve numerik karekterlerin birarada kullanılması durumunda ilk karekterin elle yazılarak diğer bölümün “Numara ver “ seçeneği ile getirilmesi sağlanmıstır.

Numara ver seçeneği, kayıt numaralama sablonuna bağlı olsun ya da olmasın - birden fazla numaranın takip edilebilmesini sağlar.

A00000001 ile baslayan bir numara sistemi 

Kullanılan birden fazla numara sistemin geçerli olabilmesi için, numara bölümleri alanında, ilk satırın özelliği mevcut numara seçilmelidir.

Bu durumda eklenen ilk sicil numarası A00000001 olacaktır.
Eklenecek ikinci kart numarasının da B00000001 olduğunu varsayalım
Üçüncü bir kart eklenmek istendiği zaman gelen numara A00000002 olacaktır. Bu numaranın yerine
B yazdıktan sonra sağ tus “numara ver” seçeneği kullanıldığında gelecek numara B00000002 olacaktır.

GRUPLANMIS ARTTIRIMLI

Kayıt numaralama sablonlarında, numaralama bölümlerinde türü kolonuna sabit ve arttırımlı seçeneklerinin dısında “Gruplanmıs arttırımlı” seçeneği eklenmistir. Grup artırımlı satırı diğer sabit bölümleri esas alarak mevcut en üst değeri bulur ve arttırım yaparak yeni numara olusturur.

 

(4 oy)
Bu makale yararlı
Bu makale yararlı değil

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
CAPTCHA Doğrulama 
 
Lütfen resimde gördüğünüz karakterleri aşağıdaki kutucuğa girin. Bu otomatik kayıt ve form gönderilerini engellemek için gereklidir.