Bilgi bankası
Bilgi Bankası
OEE
Gönderen Bilgi Bankası on 26 February 2014 11:02 AM

OEE

Fabrikanızın, iş merkezlerinizin gerçekten ne kadarını kullanıyorsunuz?

Ne kadarını kullandığınızı nasıl ölçüyorsunuz?

Verimlilik, planlama ve iyileştirme gibi konular genellikle çok konuşulur ama az uygulanır. Bunun temel sebeplerinden biri de yöntemleri ve uygulamasını iyi bilen insan sayısının az olmasıdır. Ülkemizde de dünyada da kurulu tesislerin çoğunun etkinliği %50-60 aralığındadır.

Bunu farklı ölçüp kapasite kullanım oranımız % 80 demek şirkete para kazandırmaz, sadece iyileştirme fırsatlarını yok eder. Bir şirketin OEE değerleri % 85 olduğunda dünya klasında kabul edilir. OEE konusunda ne kadar çok insan bilgi ve tecrübe sahibi olursa ülkemizin kaynakları o kadar daha verimli kullanılacaktır. Şirket ölçeğinde başlayan verimlilik artışı giderek sektörün ve ülkenin rekabet gücünü yukarı doğru itecektir.

Üretim yapan şirketlerin kullandıkları verimlilik formülleri çoğunlukla gerçeği ifade etmez, halbuki formüller ile aklını karıştırmamış herkes şu basit ilişkiyi bilir.

Verimlilik = Kusursuz Olarak Yapılan / Teorik Olarak Yapılabilir Olan Diğer bir deyim ile bir iş merkeziniz bir vardiya içinde 3000 adet parça işleyebilir ama çıkan sağlam parça sayısı 1350 ise Verimlilik = 1350/3000, kısacası % 45'dir.

OEE – Overall Equipment Effectiveness diye bilinen ve dilimize Toplam Ekipman Etkinliği olarak çevrilebilen metot, şirketleri hatalı ölçümler veya kavram kargaşasından korur. Çünkü yöntem doğrudan "kayıplara" yoğunlaşır ve en öncelikli olarak üzerinde durulması gerekenler listesinin en başına çıkarır. Bu sayede iyileştirme projeleriniz genel ifadelerden kurtulur ve önemli konulara odaklanabilirsiniz.

OEE yöntemi ile ölçüldüğünde çoğu şirketin verimlilik oranı % 50 civarında çıkar, birçok kez % 35-45 gibi değerlere rastlanır. Dikkat ederseniz bir tezgahınızın OEE değeri % 45 ise o tezgahınızın üretim yapabileceği % 55 zamanı kullanamıyorsunuz demektir. Kayıplarınızı azaltacak bir çalışma ile bu orantıyı % 60'a çıkartmak sizin için hiç para harcamadan % 33 kazanç anlamına gelecektir. Kullanımın %45′den %60′a çıkması kullanılan sürenin % 33 artması demektir.

Verimlilik artışı sizi ek yatırımdan, ek alan kullanımından, ek stok ve finansman kullanımından koruyacaktır. Şimdi sizde kendi verimliliğinizi "normal" formülü ile değerlendirin, bunu yaparken "ama", "öyle değil", "bugün bir istisna", "bizim durumumuz farklı" gibi kelimelerden uzak durun ve sadece hesaplayın. Eğer OEE değerleriniz % 85′in altında kalıyor ise kendinizi geliştirebileceğiniz bir ortama sahipsiniz demektir.

Trex DCAS otomasyon sistemi ile Duruşlar, fire miktarları, kullanılırlık ve üretim miktarları değerlendirilerek OEE (Overall Equipment Effectiveness) ve TEEP (Total Effective Equipment Productivity) analiz verilerine ulaşılabilir. İş merkezi ve iş istasyonu flitreleri oluşturulabilir. Makinelerin toplam çalışma süreleri, toplam duruş süreleri, toplam planlı ve plansız duruş süreleri gibi değerlere ulaşılabilir.

Kullanıcı dostu esnek analiz ekranları kullanılarak oluşan bu analiz verileri, kullanıcı tarafından farklı şekillerde raporlanabilir.

(4 oy)
Bu makale yararlı
Bu makale yararlı değil

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
CAPTCHA Doğrulama 
 
Lütfen resimde gördüğünüz karakterleri aşağıdaki kutucuğa girin. Bu otomatik kayıt ve form gönderilerini engellemek için gereklidir.