Bilgi bankası
Bilgi Bankası: Logo Ürünleri
Terfi Farkı
Gönderen Didem Tülü on 02 January 2014 04:05 PM

TERFİ / KADEME / DERECE İLERLEMESİ ( % 100 ARTIS )

Memurun maas derece ve kademe ilerlemesiyle yapmıs olduğu terfiden veya kıdem yılı artısından kaynaklanan terfi tarihinden sonraki ilk maas ödemesinin yapılacağı tarihte personelin halen bulunduğu maas derece ve kademe karsılığı aylığı ile yükseldiği derece ve kademenin karsılığı olan tutarlar arasıdaki farkın tamamı ( % 100 ‘ü) kesilir, aynı miktar da devletçe ödenerek iki aylık arasındaki farkın % 200 tutarı Emekli sandığına gönderilir. Bu ayda % 15 ve % 20 lik emekli sandığı kesenekleri de hesaplanır.

Programa Uygulanması

Terfi Kesintisi hesaplamasında;
{ [ ( Yeni Gösterge – Eski Gösterge ) + ( Yeni Ek Gösterge – Eski Ek Gösterge ) + Kıdem Aylık Katsayısı ] * Aylık Katsayı } * % 100 kadar kesinti tutarı uygulanır. Sosyal güvenlik baslangıç tarihine göre kıdem yılının değistiği tarihten sonraki ilk maas hesaplamasında default olarak “terfi” gelir ve de kademe / derece ilerlemesinde yapılan terfi kesintisi kıdem yılı artısında da uygulanır.

Programda terfi maas ile ilgili iki farklı hesaplama söz konusudur.

Sadece Terfi

Ara dönem ile terfiden doğan fark hesaplaması maas tipi : ”Fark : Terfi farkı” olarak hesaplatılır. Puantaj kartında terfiden kaynaklanan % 100 terfi kesintisi hesaplanır. Aylık Maas farkı + kıdem aylığı farkı + ESİ farkı “devreden ters bakiye” olarak hesaplar penceresinin en sonunda görülür.

Maas + Terfi

Terfi isleminden sonra ilk maas döneminde eklenen puantaj öndeğer olarak “Terfi : Maas+Terfi” olarak hesaplanır. Bu puantajda hem terfiden sonra yükseldiği derece ve kademenin karsılığı hem de % 100 terfi kesintisi birlikte hesaplanır.

Buna göre emekli sandığı kesintisi : Emekli Sandığı Kesintisi = Eski matrah üzerinden bulunan Emekli sandığı kesintisi + (Yeni Matrah - Eski Matrah)

Örneğin; Personelin ilk normal puantajında emekli sandığına esas matrahın 507,00 YTL olduğunu varsayalım. Terfi atamasından sonra olusturulan ilk maas + terfi puantajında hesaplanan toplamında 510,00 olduğunu düsünelim. Bu durumda emekli sandığı kesintileri su sekilde olacaktır.

Emekli sandığı terfi kesintisi : 510,46 – 507,65 = 2,81 YTL

Emekli sandığı kur.kesintisi : Eski matrah (507,65 * 0,20) + (Yeni matrahı(510,46)-Eski matrah(507,65)) = 101,53 + 2,81 = 104,34

Emekli sandığı mem. kesintisi :Eski matrah(507,65*0,16) + (Yeni matrahı(510,46)-Eski matrah(507,65)) = 81,22 + 2,81 = 84,03

Terfi eden personele Maas + terfi puantajını puantaj kartı üret islemi ile toplu olarak yapmak için;
1. Puantaj kartı üret islemi normal maas hesaplaması için düzenlenir.

2. Filtre ekranında “Otomatik terfi hesaplama” filtresi “Evet “ olarak seçilir. Böylece programda normal maas hesaplaması olan kisilere “Normal” terfisi olan personele de “Terfi : Maas +
terfi” hesaplaması otomatik olarak yaptırılmıs olur.

(5 oy)
Bu makale yararlı
Bu makale yararlı değil

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
CAPTCHA Doğrulama 
 
Lütfen resimde gördüğünüz karakterleri aşağıdaki kutucuğa girin. Bu otomatik kayıt ve form gönderilerini engellemek için gereklidir.