Bilgi bankası
Bilgi Bankası: Logo Ürünleri
Cari Hesap İşlem Merkezi
Gönderen Didem Tülü on 10 January 2014 11:35 AM

CARİ HESAP İŞLEM MERKEZİ 

Cari hesap işlem merkezi, programda tanımlı olan tüm cari hesaplara ait işlemleri tek bir pencereden kaydetmek ve izlemek için kullanılır. Bu pencerenin sağladığı en büyük kolaylık aynı ekran üzerinden ilgili cariye ait satış - satın alma, çek-senet,nakit,kredi kartı gibi işlemlerin hızlıca yapılabilmesidir. Sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için ilgili sistemde Freamwork 4.0 ve üzerindeki bir versiyon yüklü olmalıdır.


Bu modül 4 ana bölümden oluşmaktadır.
 Pencerenin üst tarafında işlem seçenekleri yer alır.


Bu seçenekler kullanılarak cari hesaba ait olan satınalma, satış, ödeme, havale, çek-senet giriş/çıkış, kredi kartı ve virman işlemleri gerçekleştirilir. İşlem yapılmak istenen cari hesabın üzerine gelip bir kez tıklanarak, bu işlemlerden herhangi biri seçilirse, ticari sistemde kullanılan ilgi işlem penceresine direkt olarak giriş yapılmış olunur.
Aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde, CARİ.01 kodlu hesap için satın alma sipariş işlemi girişi gösterilmiştir. Örnekte de görüleceği üzere ilgili cari hesap üzerine gelinip, satınalma bölümünde sipariş fişi tıklandığı zaman, boş bir sipariş fişi açılmış ve işlem yapmaya hazır hale gelmiştir. Bundan sonra uygulanacak adımlar, her bir modül için ticari sistemde hal-i hazırda geçerli olan uygulamaları içermektedir.



 Ekranın sol bölümünde ise ticari sistemde kayıtlı olan tüm cari hesap kayıtları listelenir.



Bu listeleme, cari hesabın kodu, açıklaması, bakiyesi, ülke-şehir detaylarını içeren adres bilgisi gibi detaylara göre yapılır. Bu hesapların borçlu ya da alacaklı olduğu, bakiye kolonlarında yer alan (B) ve (A) ibarelerinden anlaşılır. Hesaplar, kolon başlıklarına göre sıralanıp gruplandırılabilir. İlgili kolon başlığının üst tarafa çekilip bırakılması yeterlidir. Aşağıdaki örnek görüntüde, ticari sistemde yer alan hesapların bakiye bilgilerine göre gruplanması gösterilmiştir.


Bir başka örnekte cari hesap kartlarında girilen adres bilgisindeki şehir başlığına göre gruplama yapmak olsun:



 Pencerenin sağ üst tarafında, seçilen cari hesaba ait her türlü satın alma-satış işlemleri, çek / senet bordroları, kredi kartı işlemleri ve ödeme tahsilat hareketleri listelenir.


Cari hesapların listelendiği ekranda olduğu gibi, bu pencerede de fişin tarihi, numarası, türü, açıklaması, borç-alacak durumu, işlem dövizi türü ve tutarı gibi kriterlere bağlı olarak gruplama yapılabilir. Aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde CARİ.02 kodlu hesabın finansal işlemleri fiş türüne göre nasıl listelendiği gösterilmiştir.


 Pencerenin sağ alt kısmına bakıldığında ise, seçili olan cari hesaba ait işlemlerin satırları satır türü, kodu, açıklaması, işlem miktarı, birim fiyatı ve işlem tutarı kriterlerine göre gruplandırılabilir. Aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde, CARİ.06 kodlu hesabın 26.07.2012 ve 03.09.2012 tarihinde keslien Alınan Hizmet Faturası ve 03.09.2012 tarihinde kesilen Toptan Satış Faturasında yer alan işlem detayları görülmektedir.


Diğer bölümlerde olduğu gibi, bu bölümde de satırlar belirli kriterlere göre gruplandırılabilmektedir. Bir sonraki örnekte CARİ.06 kodlu hesabın 03.09.2012 tarihli fişindeki satırlar, işlem yapılan malzeme miktarına göre gruplandırılmış olarak getirilmiştir.

EK ÖZELLİKLER
Filtreleme: Cari Hesap İşlem Merkezi kullanılırken, ekranda görülmesi istenilen bilgiler, Cari Hesap Türü, Açıklaması, Özel Kodu, Yetki Kodu, Şehir, Ülke, Ticari İşlem Grubu, Bakiye Vermeyenler ve Hareket Görmeyenler başlıkları ile filtrelenebilir. Bu filtre ekranına nasıl ulaşılacağı da aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterilmiştir.

Yazdırma: Pencerede bulunan, cari hesapların, bu hesaplara ait işlem fişlerinin ve bu fişlere ait satırların listelendiği, daha önce anlatılan pencerelerde yer alan bilgilerin yazdırılması için bu özellik kullanılır. Örnek ekran görüntüsü aşağıda yer almaktadır.


Aktarım: Pencerede yer alan hesaplar, bu hesaplarda yapılan işlemlere ait fişler ve fişlere ait satırların Excel, PDF, RTF, HTML, CSV ve TXT dosyası olarak bilgisayarda istenilen yere aktarılması mümkündür. İlgili özelliğe nasıl ulaşıldığını gösteren ekran görüntüsü aşağıda yer almaktadır.


Yukarıda anlatılan tüm pencerelerdeki kolonların üzerine sağ tıklama yapıldığında aşağıda ekran görüntüsü bulunan menü açılır. Bu menü, uygulamada yer alan kayıtların ordaki kriterlere göre sıralanması imkanını tanır. Bu kriterlerden kısaca söz etmek gerekirse;
 Alfabetik ya da numerik olarak sıralama yapma imkanını veren Büyükten Küçüğe ya da Küçükten Büyüğe Sıralama,
 Üzerinde sağ tıklama yapılan kolona göre kayıtların sıralanmasını sağlayan Bu Kolona Göre Grupla,
 Seçilen kriterlerin gösterildiği paneli göstermek ya da gizlemek için kullanılan Grup Paneli Gizle / Göster,
 Seçilen kolon/kolonların yer aldığı Kolon Seçiciyi Gizle/Göster,
 Gerek seçilen, gerekse tüm kolonlardaki kayıtların uzunluğuna göre görünümü ayarlayan, En Uygun Genişlik,
 Kayıtlara ulaşmayı kolaylaştıracak değerlerin manuel olarak girilmesini sağlayan Filtre Editörü
 Seçilen kolonun sağa ya da sola hizalanmasını veya olduğu noktada kalmasını sağlayan Sabit Stil olarak sıralanabilir.

(4 oy)
Bu makale yararlı
Bu makale yararlı değil

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
CAPTCHA Doğrulama 
 
Lütfen resimde gördüğünüz karakterleri aşağıdaki kutucuğa girin. Bu otomatik kayıt ve form gönderilerini engellemek için gereklidir.